Air Cruise Parels van Mediterraan Europa

Dag 10 & 11: Cyprus

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Dag 9

Dag 10 & 11: Cyprus

Vandaag maakt u een reis door de mediterrane geschiedenis van het eiland en bezoekt u enkele markante plaatsen. Cyprus is een land dat rijk is aan mythen en legenden. Absorbeer het zonnige klimaat, de ruige schoonheid van het landschap en ontdek de vele schatten uit de oudheid.

Via een prachtige weg dwars door de plantages komt u het middeleeuwse kasteel van Kolossi tegen, gebouwd in de 13e eeuw tijdens de kruistochten. Het volgende bezoek is het oude koninkrijk Kourion gelegen op een van de meest spectaculaire locaties van het eiland. Hier ziet u de goed bewaard gebleven mozaïeken. 

Het Troödosgebergte beslaat een flink stuk van Cyprus. Het is een prachtig gebied met de 1951 meter hoge Olympus als hoogste top. Het gebergte heeft behalve de prachtige natuur ook een unieke vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de regio vindt u een grote verzameling van kerken en kloosters uit de Byzantijnse geschiedenis. Deze zijn stuk voor stuk versierd met prachtige fresco’s en andere schilderingen. Het Troödosgebergte staat ook bekend om haar goede wijnen en dat geldt ook zeker voor Omodos, één van de mooiste dorpen van het eiland. Het is dé plek om op uw gemak lokale wijnen te proeven in een van de vijf wijngaarden. 

Het dorp heeft echter nóg een specialiteit; het papilla-kant. Het straatbeeld wordt hier zelfs door gekenmerkt. U kunt zomaar op de hoek van een straat een oud vrouwtje aantreffen die druk bezig is met het noeste handwerk. Alles ademt de sfeer van een dorp waar de tijd écht heeft stilgestaan.

Tijdens de uitgebreide lunch gaat u genieten van de lokale specialiteiten zoals het arkatena-brood en het shoushoukos dessert. Na de lunch reist u via een mooie route terug naar Limasol en kunt u genieten van de vele faciliteiten van uw resort. Het diner serveren we op een bijzondere locatie.


Dag 11 Paphos 
In de voetsporen van Aphrodite

Bij de Rots waar het allemaal begon, op Cyprus, is het redelijk druk. Het verhaal gaat dat als je er drie keer omheen zwemt je twintig 
jaar jonger wordt, maar dat is een hele klus en ik zie het bij niemand lukken. Wel staat een lange jongeman, die er uit ziet als een arrogante Spaanse voetballer die net een wereldtransfer heeft gemaakt, een kwartier lang selfies van zichzelf te maken. En dat terwijl zijn vriendin achter hem aan sjokt, letterlijk in zijn schaduw. Van haar neemt hij geen foto voor de rots. Je zou haar willen toeschreeuwen: Break.Up.Now! Immers, Aphrodite liet ook niet over zich heen lopen.

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan Paphos. Volgens de legende was Paphos de thuisbasis van Aphrodite, de godin van schoonheid en liefde. Nog steeds in de ban van de godin, heeft het gebied haar magie behouden en is het door de tijd intact gebleven. Het verleidt haar bezoeker met haar majestueuze landschap, prachtige kustlijn en historische schatten. Paphos zelf is een  toonaangevend cultureel centrum van de Middellandse Zee en de gehele stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Overal waar men zich in Paphos begeeft, komt men de glorieuze geschiedenis tegen die duizenden jaren teruggaat, toen de cultus van godin Aphrodite bloeide in dit prachtige deel van de wereld. Bewonder de prachtige mozaïeken en archeologische ruïnes. De stad herbergt mozaïeken uit de Romeinse tijd, daterend uit de 3e eeuw na Christus. Deze zijn gesitueerd in vier hoofdhuizen: het Huis van Aion, Dionysos, Orpheus en Theseus. De huizen bevatten veel opvallende geometrische decoraties en zijn geïnspireerd op Griekse mythologische taferelen. Niet te vergeten is Paphos ook de plaats waar de apostel Paulus een bezoek aan bracht om de toenmalige Romeinse gouverneur Sergius Paulus te bekeren tot het Christendom. Sergius moest daar echter niets van weten en liet Paulus aan de schandpaal nagelen wegens ketterij.  

Na de lunch in Paphos stoppen we bij Petra tou Romiou (Rots van Aphrodite). Een spectaculair strand met adembenemende uitzichten. Het is de legendarische geboorteplaats van de godin Aphrodite-Cypria. Hier is waar de Griekse godin van de liefde oprees uit golven en schuim. De rest van de dag is ter vrije besteding.