Air Cruise Parels van Mediterraan Europa

Dag 13-15: Malta - Amsterdam

1 / 16
2 / 16
3 / 16
4 / 16
5 / 16
6 / 16
7 / 16
8 / 16
9 / 16
10 / 16
11 / 16
12 / 16
13 / 16
14 / 16
15 / 16
16 / 16

Dag 12

Dag 13-15: Malta - Amsterdam

Gozo & Comino

De Maltese archipel bestaat uit meerdere eilanden, waarvan de grootste eilanden Malta, Gozo en Comino zijn. Er zijn ook kleinere, onbewoonde eilanden, zoals Cominotto, Filfla, Islands of St. Paul en Manoel Island. Vandaag gaat u aan boord van uw privéjacht voor een prachtige cruise door de baaien van Malta naar de eilanden Gozo en Comino.

Gozo is een vissers- en landbouwgemeenschap en biedt een decor van rust te midden van authentieke kronkelende straatjes. Opvallende barokke kerken en oude stenen boerderijen sieren haar kleine dorpjes en haar ongerepte natuur. Schilderachtige panorama’s en historische locaties zijn vrijwel overal te vinden. Zeer bijzonder zijn de Megalithische tempels van Ggantija die meer dan 5000 jaar oud zijn. Het complex is opgegraven in 1827. Lang werden ze tot de oudste megalithische tempels ter wereld gerekend. Dat was totdat in Turkije de tempels van Göbekli Tepe werden gevonden. Die zijn maar liefst 12.000 jaar oud.  

U luncht bij een typisch lokaal restaurant op het eiland Gozo. Gozo heeft een culinaire traditie die de “farm to table” (van boer tot bord) principes combineert met moderne en innovatieve ingrediënten. 

Het kleinere eiland, Comino is slechts 3,5 vierkante kilometer groot. Het eiland is op een paar inwoners na praktisch onbewoond. De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland is de Blue Lagoon, gelegen in het westen van Comino. Het is een beschutte baai, waar het water adembenemend blauw en bovenal ongelofelijk helder is. Het nodigt u uit om te zwemmen of te snorkelen. In de loop van de middag gaat u terug naar Valletta voor een bijzonder diner en de overnachting in The Phoenicia.

Dag 14

De ridders van de Johannieterorde waren hospitaalridders. Daartoe hadden ze een gelofte van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid aan het Maltezer kruis afgelegd. Zij bestuurden het eiland van het jaar 1530 tot het jaar 1798. De missie van de ridders was: 'het dienen van de armen en het verdedigen van het katholieke geloof'. De Johannieterorde bestaat ook nu nog, al heeft het geen eigen grondgebied meer. Ruim 12.000 adellijke katholieke mannen van over de hele wereld mogen zich op dit moment Ridders van Malta noemen. Sinds januari 1911 kent ook Nederland een afdeling van de Orde van Malta.

Vanmorgen kunt u de Hagar Qim en Mnajdra tempels bezoeken. Deze megalithische tempels van Malta zijn wereldberoemd.

Lange tijd waren de tempels de oudst bekende vrijstaande stenen monumenten ter wereld. Dat betekent dat ze er al stonden voordat de Egyptenaren er ook maar over dachten om piramides te gaan bouwen. Het schilderachtige vissersdorp Marsaxlokk ligt in het zuidoosten van het eiland Malta. Het dorp is geheel rondom een brede baai opgezet die vol ‘luzzu’ ligt, de typische kleurrijke vissersbootjes die zo kenmerkend zijn voor Malta. Leuk om te weten is dat de kleuren waarin de bootjes geschilderd zijn allemaal een betekenis hebben. Kleuren die u ook terug ziet in de nationale vlag.  

Langs de grote vissershaven ligt een langgerekte wandelboulevard waar dagelijks een populaire markt gehouden wordt. Op de promenade zijn gezellige terrassen waar u naast een lekker koel drankje kunt genieten van verse vis tijdens uw lunch.  

De middag is ter vrije besteding. Vanavond beleeft u het diner op een unieke locatie.

Dag 15

Na een aantal mooie activiteiten vertrekt u in de loop van de middag naar het vliegveld voor uw vlucht naar Amsterdam, alwaar uw privéchauffeur voor u klaar staat om u naar huis te brengen.