Koninklijke Rijn Cruise 'Rex Rheni'

Dag 5: Heidelberg - Speyer - Mainz - Kastelen en Kathedralen

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Dag 4

Dag 5: Heidelberg - Speyer - Mainz - Kastelen en Kathedralen

Romaanse Kaiserdom in Spira

Er zijn steden waar u even aan moet wennen of waar u even moet zoeken naar de mooie plekken. In Heidelberg is dat niet zo. Zodra u deze mooie stad binnenkomt wordt u opgenomen in de aangename sfeer en de boeiende geschiedenis van de oudste universiteitsstad van Duitsland.

Zo’n vijf eeuwen voor Christus vestigden de Kelten zich in Heidelberg. Op de Heiligenberg bouwden zij een fort en een kerk. Later hebben de Romeinen een nederzetting gebouwd aan de Neckar. Tegenwoordig is de oude stad een onmiskenbaar bewijs van de rijke geschiedenis van de stad: de rode kasteelruïne die tegen een heuvel ligt, de oude stenen brug met de bepalende torens en de statige villa’s en appartementsgebouwen aan de overkant van de Neckar onderschrijven die geschiedenis. De klinkerstraatjes, met daarin huizen met luiken voor de ramen, de karakteristieke gevelbeschildering en het ontbreken van moderne invloeden vormen een authentiek geheel dat zo uit het verleden lijkt overgeplant. Vanaf ieder punt in het centrum van de stad heeft u uitzicht op het imposante Kasteel van Heidelberg. Meer dan 400 jaar woonden hier de keurvorsten van de Keur-Palts. Voor velen staat deze plek symbool voor de romantiek. De locatie op de berg Königstuhl, midden in de bossen, is schilderachtig. Het uitzicht vanaf de vele terrassen op de stad is werkelijk adembenemend. Op deze romantische plek kunt u genieten van de lunch. 

Na de lunch kunt u kiezen uit een bezoek aan het oldtimer museum D.R. Carl Benz in Ladenburg of een bezoek aan monumentaal Speyer. De oorspronkelijk Keltische, later Germaanse nederzetting, wordt in het jaar 58 voor Christus door Julius Caesar veroverd. In de zesde eeuw verschijnt de huidige naam: Spira. Deze nederzetting op de resten van de Romeinse nederzetting wordt een kerkelijk middelpunt, in het jaar 614 wordt de eerste bisschop hier benoemd. De Dom van Speyer is de grootste kerk in romaanse stijl ter wereld. Samen met de kathedralen van Mainz en Worms maakt hij deel uit van de drie romaanse Kaiserdome langs de Rijn. Paus Pius XI heeft de kerk in 1925 tot basiliek verheven. De kathedraal was de begraafplaats van de Duitse keizers gedurende bijna 300 jaar. De Dom staat sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Aan het einde van de middag vertrekt u naar Mainz.