Cruise Hollands Welvaren

Dag 1: Wereldhaven Rotterdam & Willemstad 1585

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Programma

Dag 1: Wereldhaven Rotterdam & Willemstad 1585

Rotterdam - Willemstad - Bruinisse

U wordt van huis opgehaald en tussen 10.00 en 11.00 uur welkom geheten aan boord van uw varende hotel ‘Grace’. Om 12.00 uur vertrekt u voor uw 8-daagse ontdekkingstocht naar het Hollands Welvaren. Uw eerste bestemming is het historische Willemstad.

Willemstad is een prachtig vestingstadje waar de tijd lang heeft stilgestaan. De stad is sinds 1585 niet veranderd. Willemstad is genoemd naar Willem de Zwijger (prins Willem van Oranje). Het was Willem zelf die de opdracht gaf om deze vestingstad te bouwen. Rond het stadje werd een mooie klassieke verdedigingsgordel aangelegd met zeven Bastions vernoemd naar een aantal provincies.

Willem heeft de oplevering van de stad helaas niet meer mogen meemaken. Hij werd een jaar eerder, op 10 juli 1584, vermoord in Delft. In 1940 werd Willemstad door de Duitsers weer gebruikt als een vesting. Zij bouwden er diverse bunkers. De meeste van deze bunkers zijn nog steeds intact en zijn te vinden op het Bastion Gelderland.

Bruinisse is een dorp in het uiterste oosten van Schouwen-Duiveland. Bruinisse is aan het eind van de 15e eeuw in opdracht van Anna van Bourgondië gesticht nadat het toenmalige eiland Duiveland bedijkt werd. De inwoners spreken over Brunisse, maar gebruiken ook veelvuldig de afkorting Bru en zelfs Republiek Bru.

De oude kern van het dorp bestaat uit een zogenoemde ringkern die het centrum van het dorp vormt. Smalle straatjes, die allemaal uit lijken te komen op de dijk, geven Bruinisse een speciaal karakter. Bruinisse ligt aan het Grevelingenmeer, een voormalige zeearm van de Noordzee en nu het grootste zoutwatermeer van West-Europa.