1 / 2
2 / 2

Dordrecht - Kinderdijk - Hoorn

Dordrecht kreeg al in 1220 stadsrechten en is daarmee de oudste stad van Nederland. Het was van oudsher een zeer belangrijke handelsstad met een levendige handel in hout, graan en wijn. Die historie, rijkdom en cultuur is nog altijd goed te zien.

Niet alleen telt de historische binnenstad van Dordrecht zo’n 1000 monumenten, ze worden bovendien fraai geëxploiteerd als restaurant, museum of theater. Het rijke verleden is nog altijd zichtbaar wanneer u langs de oude binnenhavens, monumenten en musea loopt.

Niet te missen zijn de Grote Kerk, de alom geprezen schilderijencollectie van het Dordrechts Museum en het Groothoofd. Bij het Groothoofd vindt u een geweldig uitzicht op het Drierivierenpunt. Op deze plek komen drie grote en één kleine rivier samen. De Sint-Elisabethsvloed in 1421 gaf de rivierenloop rond Dordrecht en ook het eiland waarop de stad ligt de huidige vorm. Het Drierivierenpunt, zoals deze plek wordt genoemd, is dus feitelijk een vierrivierenpunt. Links stroomt de Oude Maas, vóór de Noord en rechts de Beneden Merwede. Met meer dan 150.000 passerende schepen per jaar vormen de rivieren het drukst bevaren knooppunt van Europa.

Na de lunch vertrekt u naar Hoorn en ziet u langs de route het in een prachtige omgeving gelegen Kinderdijk. Negentien schitterende molens, gebouwd rond 1740, staan hier als onderdeel van een groter waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen. Tegenwoordig staan ze symbool voor het Nederlandse watermanagement en in 1997 zijn ze uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.