Cruise Hollands Welvaren

Dag 4: Historisch Hoorn & de VOC

1 / 2
2 / 2

Dag 3

Dag 4: Historisch Hoorn & de VOC

Hoorn - Den Helder

Vandaag ontdekt u Hoorn, gelegen aan het Markermeer. In Hoorn loopt u niet zomaar door een historische stad, nee u ruikt en voelt hier de geschiedenis van de VOC, de WIC en de walvisvaarders.

Hoorn ligt aan de voormalige Zuiderzee en was zeer welvarend tijdens de Gouden Eeuw. De stad lag op de perfecte locatie voor de handelsroutes van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en bloeide op tijdens de 17e eeuw.

Tegenwoordig leven de rijkdom en invloed van Hoorn voort in monumentale gebouwen, grootse architectuur en musea vol historische schatten. De pakhuizen, havens en voorname huizen, werkelijk álles ademt de welvaart van de 17e en 18e eeuw uit. Na uw kennismaking met de Gouden Eeuw en de VOC vertrekt u naar Den Helder. Bij Den Oever gaan we via de Stevinsluizen van het IJsselmeer naar de Waddenzee. De Stevinsluizen en de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand, waar u later tijdens uw reis doorheen vaart, beheersen het waterpeil van het IJsselmeer en daarmee ook van het achterland. Het water van het IJsselmeer wordt gespuid op de Waddenzee. 

De Stevinsluizen zijn vernoemd naar Hendrik Stevin die in 1667 het vroegst bekende plan publiceerde om de Zuiderzee af te sluiten. Gelukkig kunnen we deze route nu nog varen voordat de sluizen later dit jaar voor lange tijd worden gesloten vanwege de enorme renovatie van de Afsluitdijk.

Het is ook de geboortestad van Jan Pieterszoon Coen, die het bracht van een Nederlands koopman tot de vierde gouverneur-generaal over alle bezittingen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn beroemde uitspraak: “Dispereert niet” (Wanhoop niet) staat ook op zijn bronzen standbeeld.

Coen is omstreden, dit komt ook tot uiting op de tekst die is toegevoegd bij zijn standbeeld. Vermeld wordt niet alleen dat hij wordt gezien als een krachtdadig en visionair bestuurder, maar dat hij “evenzeer wordt bekritiseerd om zijn gewelddadig optreden”.

Vanavond kunt u aan boord genieten van het optreden van Victor Mids, bekend van het boek en televisieprogramma Mindf*ck. Victor is illusionist en arts (niet praktiserend). Met deze innovatieve combinatie brengt hij illusie en wetenschap op een unieke manier samen.