Cruise Hollands Welvaren

Dag 5: Koninklijke Marine Den Helder & Texel Experience

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8Dag 4

Dag 5: Koninklijke Marine Den Helder & Texel Experience

Den Helder - Texel - Harlingen

Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. Daarmee staat de Waddenzee op gelijke voet met wereldberoemde natuurgebieden als Yellowstone in de Verenigde Staten, het Great Barrier Reef in Australië en de Kilimanjaro in Tanzania. De komende dagen staan in het teken van de kennismaking met Texel, Harlingen en de Waddenzee.

De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat u alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten. Het prachtige Texel is het grootste Waddeneiland en wordt gescheiden door het Marsdiep met het vaste land.

De reisgids Lonely Planet heeft Texel in 2016 op de negende plaats gezet van de tien mooiste locaties van Europa. Het duingebied aan de Noordzeekant is uitgeroepen tot Nationaal Park. De 7 gezellige dorpjes van Texel hebben allemaal hun eigen sfeer. Ze worden omringd door heel veel natuur.

Ook buiten de circa 40 officiële natuurgebieden bezit Texel een enorme vogelrijkdom en bijzondere planten, en niet te vergeten net zoveel schapen als mensen. Overal op het eiland treft u overblijfselen aan van de roerige geschiedenis van Texel. Dit heeft mede te maken met de geschiedenis van de VOC waarin het eiland een belangrijke rol vervulde.

Enorme zeilschepen legden aan voor de kust van Texel om voldoende proviand en water in te slaan voor de lange reis via Kaap de Goede Hoop naar Batavia. Michiel de Ruyter arriveerde hier met zijn nieuwe oorlogsschip De Zeven Provinciën in april 1666. De oorlogsvloot, bestaande uit totaal 85 schepen, verzamelde zich hier om de Engelsen te bestrijden tijdens de beroemde Vierdaagse Zeeslag die van 11 tot 14 juni 1666 plaatsvonden. 

Wij bieden u diverse mogelijkheden om het eiland individueel te verkennen: per Solex, fiets, vanuit de lucht met een rondvlucht of per parachute, vanuit zee met een bezoek aan de zeehonden kolonie of bezoek een van de vele galerieën die het eiland rijk is!